Dodatne procedure

Akupunktura

Profizikal fizioterapija

Mediciska akupunktura je terapeutski model, gde se tanke igle koriste u terapiji. Potiče iz tradicionalne kineske akupunkture, gde je znanje iz anatomije, fiziologije, patologije i evidence-based medicine osnova. Medicinska akupunktura je deo konvencionalne medicine koji se koristi u lečenju bolova u koštano-mišićnom sistemu, uključujući miofascijalne bolove.U ovoj terapiji koristimo tanke igle koje stimulišu određeni deo tela. Na igle se priključuje apparat pomoću kojeg se šalju električni impulsi duž bolnog mesta, i na taj način se smanjuje bol.

Ergon tehnika

Profizikal fizioterapija

Ergon tehnika je inovativni IASTM terapijski pristup za tretman neuromuskuloskeletnih patologija, kombinacijom statičke i dinamičke manipulacije fascije i mekih tkiva sa specijalnim kliničkim alatom.

Ergon tehnika mekih tkiva se aplikuje na specifičnim tačkama tkivne restrikcije i fascijalne adhezije kroz fascijalni meridijan. Kada se oni oslobode, popravlja se funkcija u nekoliko tretmana. Svrha primene Ergon tehnike jeste da se otkriju mesta adhezije, poveća lokalna perfuzija, smanji mišićna napetost i bol.

Kada je u pItanju procena stanja tkiva, postoji značajna prednost korišćenjem ovih instrumenata, u poređenju sa korišćenjem samo ruku.

Easy Flossing

Profizikal fizioterapija

Easy flossing je terapeutska tehnika primene elastične gumene trake (band) koja deluje na površinu kože visokom kohezionom silom. Na taj način deluje na krvotok i senzomotorički sistem i ima pozitivan uticaj na autonomne reparativne mehanizme u telu.

Primenom Easy flossing tehnike i aplikovanjem band-a stvara se na velikoj površini kompresija, koja se zadržava par minuta. U tom periodu terapeut primenjuje različite manuelne tehnike zavisno od indikacije, i zajedno sa pacijentom izvode se aktivni ili pasivni pokreti, koji imaju za posledicu:
• ubrzavanje krvotoka i metabolizma tkiva
• smanjenje bola
• povećanje pokretljivosti
• regeneraciju tkiva

Nakon nekoliko minuta traka-band se skida i primećuje se povećan obim pokreta i smanjenje bola. Nakon mehaničke kompresije snažno se povećava krvotok i apsorpcija nagomilanih metaboličkih produkta iz tkiva.

Sama terapija je jednostavna za primenu, kratko traje I daje momentalne efekte što umnogome pomaže bržem i potpunijem oporavku nakon povrede. 

Kinesio taping

Profizikal fizioterapija

Kinesio taping je procedura korišćenja specijalnih elastičnih traka koje bez medikamenata koriguju funkciju mišića (olakšavaju pokret) I smanjuju bol imobilizacijom mišićne fascije.

To je terapeutska metoda koja je najpre postala popularna među sportistima, koristi se već duže vreme u svrhu prevencije i lečenja sportskih povreda, ali i u lečenju mnogih drugih.

Primena u sportu je samo deo metode jer 75% primene je u okviru fizikalne terapije i na pacijentima koji imaju neka obolenja. Osnovno dejstvo trake je da se na mestu na koje je aplikovana, ubrzava protok telesnih tečnosti (limfe i krvi) te se tretirani deo bolje ishranjuje, smanjuje se iritacija na receptore u koži, povećava se lokalno temperatura kože. Traka deluje sa svakim pokretom praveći male nabore na koži pa je segment koji tretiramo praktično 24 sata pod terapijom. 

Presoterapija

Profizikal fizioterapija

Presoterapija je mehanička limfna drenaža. Koristi se za ubrzavanje i aktivaciju limfne i venske cirkulacije. Spada u grupu medicinsko-kozmetičkih procedura, a efekti su višestruki.

Efekti presoterapije mogu biti: medicinski (hronični edem, eliminacija viška vode i toksina, prevencija kao i lečenje opstrukcije limfnih sudova posle preloma i operacije, poboljšanje venske cirkulacije, kod problema proširenih vena i kapilara, prevencija proširenih vena - kod osoba sa genetskom predispozicijom kao i kod osoba čiji posao zahteva dugo stajanje ili sedenje, olakšavanje tegoba kod osoba sa diabetesnom angiopatiom, olakšavanje tegoba kod osoba sa Gihtom, oksigenaacija tkiva i kozmetički (redukcija i prevencija celulita, detoksikacija organizma, otklanjanje tegoba kod umornih, natečenih, teških nogu, preoblikovanje tela i smanjenje obima, olakšava gubitak kilograma, poboljšava elastičnosti kože i vezivnog tkiva, povećava uspešnost drugih procedura (anticelulit masaža, Lpg tretman, Shock Wave, itd.), ublažava stres i napetost, relaksacija mišića). 

Cupping (kaping)

Profizikal fizioterapija

Vakuumske čaše - ventuze, koriste se vekovima, ali se tek od skoro priča o njima kao jednom od načina da se rešimo problema usled sportskih povreda, odnosno sredstvo za brži oporavak mišića. 

Zavisno od vrste, načina primene i stanja tretirane osobe, čaše obično ostaju na telu od 3 do 15 minuta. Terapija čašama prodire duboko u telo, čak i do 10 cm. Cupping ima zaista široku primenu. Dosadašnja iskustva su pokazala da pomaže kod:

• bolesti respiratornog sistema- prehlade, ​kašlja, bronhitisa, upale pluća, astme i alergija
• reumatskih bolesti
• bolova u leđima i mišićima
• sportskih povreda
• loše cirkulacije, proširenih vena
• detoksikacije organizma
• uklanjanje celulita
• napetosti, teskobe, hroničnog umora
• migrene
• gubitka elastičnosti kože i bora