Shock Wave terapija

Terapija udarnim talasima predstavlja najnovije dostignuće u terapiji bola!
Petni trn, sindrom bolnog ramena, teniski lakat, upala Ahilove tetive, skakačko koleno i još mnoga druga stanja veoma brzo i uspešno lečimo u centru Profizikal.
Ukoliko imate neki od ovih problema, Shock Wave terapija je idealno rešenje za vas.

Sistem radijalne terapije udarnim talasima razvijen od strane švajcarskog proizvođača STORZ MEDICAL predstavlja svetski zlatni standard u ovoj terapiji.

Radijalna terapija udarnim talasima je moderan visoko efektivan tretman koji koristi visoko energetske zvučne talase koji se uvode u bolnu regiju. Podstiče proces izlečenja aktiviranjem samoregeneracije tela, stimuliše metabolizam i ubrzava cirkulaciju krvi, što dovodi do regeneracije. 

Kada se koristi Shock Wave?

Primena Shock Wave STORZ MEDICAL aparata, koji poseduje naš centar, je jako široka i pomaže u velikom broju stanja i povreda, od kojih najviše izdvajamo:

 • Bolove u ramenu (sa i bez kalcifikata)
 • Povrede ramena
 • Povrede lakta – Tenis​ki lakat
 • Bol u oblasti karlice i kukova
 • Skakačko koleno (Patelarna tendopatija)
 • Petni trn (calcar calcanei)
 • Povrede mišića
 • Bolove u mišićima
 • Upala Ahilove tetive
 • Povrede i bolove u vratu i ledjima
 • Kalcifikati u ligamentima, tetivama i mišićima
 • Bol u zadnjoj loži
 • Stimulacija mišićnih trigger tačaka
 • Uklanjanje celulita
 • Oblikovanje tela

Ublažavanje i eliminacija bola

Shock Wave terpaija umanjuje mišićnu tenziju i sprečava spazam. Hiperemija je jedan od bazičnih efekata Shock Wave terpaije. Ona obezbeđuje bolje snabdevanje krvlju a samim tim i energijom hypertoničnih mišićnih i ligamentnih struktura. Pacijent nakon primene ​​Shock Wave tretmana oseća znatno smanjenje bola. Intenzivni pulsevi koji se putem transmitera prenose na tkivo stvaraju jaku nociceptivnu aktivaciju Alfa i Beta vlakana koja utiču na interneurone, koji potom inhibiraju prenos signala bola. Pored toga što redukuje bol, primenom ​​Shock Wave terapije umanjuje se rizik od razvoja edema.

Ubrzavanje procesa rehabilitacije

Primenom Shock Wave terpije u znatnoj meri se ubrzava proces rehabilitacije pacijenata i njihovo vraćanje u funkcionalno stanje pre povrede.
Pospešivanje razvoja kolagena – Shock Wave terapijom dolazi do proizvodnje dovoljne količine kolagena koji je neophodan za proces reparacije oštećenih mioskeletnih i ligamentnih struktura. Terapija ​​Shock Wave aparatom stimuliše proizvodnju kolagena u dubljim slojevima tkiva. 

Ubrzavanje metabolizma

Shock Wave terapija ubrzava otklanjanje nociceptivnih metabolita, pospešuje oksigenaciju i snabdeva oštećeno tkivo izvorom energije. Na ovaj način ubrzava se metabolizam i podržava se otklanjanje histamine LA i drugih nadražljivih i štetnih materija. Radijalni ​​Shock Wave talasi deluju na tkivo na ćelijskom nivou. Slobodni radikali koje emituje ​​Shock Wave aparat utiču na hemijsko okruženje stimulišući ćelije da počnu da emituju supstance koje smanjuju bol i umanjuju zapaljenske procese.

Obnavljanje pokretljivosti

Uz pomoć terapije radijalnim ​​Shock Wave talasima rastvaraju se stvrdnuti fibroplasti i započinje biohemijska dekalcifikacija, čime se povećava pokretnost tretiranog segmenta.

Eliminisanje ukočenosti

Shock Wave može da pruži efekat masaže, čime se uspešno rešava ukočenost trapezoidnih mišića leđa. Pacijent oseća olakšanje odmah po završetku tretmana koji traje svega nekoliko minuta. 

Terapija Shock Wave akustičnim talasima koristi kinetičku energiju, koja se posebnom tehnologijom pretvara u akustični talas velikog pritiska za tretiranje dva najveća uzroka za pojavu celulita kod žena: fibrozu vezivnog tkiva oko koje se gomilaju masne naslage i protruziju masnoće u donje slojeve dermisa.